oriental bay architecture workshop play
civic leisure activities wellington
wellington city links sketch
oriental bay wellington historic
morphology diagram ground waterfront
aerial bathemetry oriental bay
aerial high low tides wellington
high tide architecture workshop
sand development oriental bay
freyberg amenities aw proposal
board wallk changing block
high tide study steps oriental
beach site works aw
wellington waterfront enhancement
oriental bay north island nz
tourism vollyball oriental bay
simon devitt night st gerards waterfront
public landscape water design
architecture workshop block design
kiosk timber view wellington aw
prototype drawing overlay chair design
rotunda walkway beach aw
tree lights design wellington nz
oriental bay architecture workshop play
civic leisure activities wellington
wellington city links sketch
oriental bay wellington historic
morphology diagram ground waterfront
aerial bathemetry oriental bay
aerial high low tides wellington
high tide architecture workshop
sand development oriental bay
freyberg amenities aw proposal
board wallk changing block
high tide study steps oriental
beach site works aw
wellington waterfront enhancement
oriental bay north island nz
tourism vollyball oriental bay
simon devitt night st gerards waterfront
public landscape water design
architecture workshop block design
kiosk timber view wellington aw
prototype drawing overlay chair design
rotunda walkway beach aw
tree lights design wellington nz

Oriental Bay Enhancement | Wellington | 2003

The creation of new public spaces is a risky business - making modifications to well used and loved ones is perhaps riskier still. Oriental Bay is part of the city’s experience of every Wellingtonian, and all their visitors. This project adds both materially and qualitatively to that experience. New elements; beach, boardwalk, promontory, kiosk and change rooms are carefully and quietly added, whilst equal care is taken over what is removed; poor water quality, urban clutter and intrusive structures. What is below the surface is treated with the same care as what is above it. The result is a great deal more than an enhancement. 

NZIA Supreme Award Jury Citation (2006)

Instead of one 59m wide beach with a large headland control structure, Architecture Workshop (AW) found that the prevailing Wellington harbor situation is a narrow sand edge and rocky foreshore at the base of steep topography. Having identified that the promenade was the main activity appropriate to Wellington’s harbour, AW master planned three smaller beaches of different character to emphasize the ‘local’. In a joint venture with civil and coastal engineers Tonkin and Taylor, and the Isthmus Landscape Group, AW designed a stacked precast control structure to maintain a wider expanse of sand at each of the three beaches.  A new pier and amenity block separates the Fryberg car parking from a new grassy beach. Furthermore, new stairs and ramps through the heritage sea wall extend walking routes.  

The infrastructure works include the upgrade of the old storm water system and addition of a walking pavement discharge around the base of the band rotunda, and decluttering the numerous signs, tree surrounds and lights along the promenade. All these small changes aggregate to greatly improve the public realm while still allowing for the high tide to splash against the heritage seawall.

Awards

NZ Wood Timber Design Award, 2009

NZIA Supreme Architecture Award, 2006

Wellington Civic Trust Award, 2006

NZ National Award ‘Year of the Built Environment’, 2006

George Malcolm Supreme Landscape Award, 2004

NZIA NZ Regional Architecture Award Urban Design, 2004

View all projects
NZIA